řemeslníci každodenní potřeby
jsme tu pro vás non-stop
logo FRYDL Servis
non-stop
770 61 61 61
 

Blog

zpět na seznam článků

Aby bylo vaše čerpadlo v kondici.

Rady a návody

Máte doma čerpadlo do tlakové kanalizace? Většinou o něm nevíte dokud se neporouchá! Čerpadlo, které máte uložené v jímce před domem a přečerpává veškeré splašky z domu a tlačí je do kanalizace, má mnoho názvů: kalovka, přečerpávačka, čerpadlo, trojnožka, tlakan, preskan, sigma… Každopádně je to zařízení, které vyžaduje pravidelnou údržbu nebo v horším případě havarijní servis.


Tlaková kanalizace

Dokud funguje, nevíte o ní! Servis a revize snižuje pravděpodobnost havárie a prodlouží životnost čerpadla.

V obcích a částech obcí na okraji měst, kde není možné používat běžnou kanalizaci, se často používá systém tlakové kanalizace. V tomto systému se veškeré fekálie a odpadní vody pomocí speciálního čerpadla přečerpávají do systému tlakové kanalizace a dále pak do čističky. Možná patříte mezi tisíce uživatelů těchto čerpadel. Zařízení je ve Vaší správě až k hlavnímu řadu a musíte se o něj umět postarat. Nevýhoda je, že v případě havárie je potřeba rychlého zásahu.

Pravidelný servis - jak probíhá

Jako každé jiné technické zařízení, vyžaduje i tento systém pravidelný servis a revizi. Servis a prohlídka zařízení spočívá především v dokonalém vyčištění a kontrole řezáků, proměření elektrozařízení, seřízení plováků a signalizace. Seřízené a vyčištěné čerpadlo má menší pravděpodobnost poruchy.

Nejčastější poruchy - havárie

Havárie se stávají a většinou je způsobí špatné užívání, špatná péče o zařízení - zanedbané a neservisované zařízení. Nejčastější poruchy a závady na čerpadle pro tlakovou kanalizaci jsou:

  • Kalové čerpadlo se točí - hučí a nesaje Poškozená hydraulická část motoru čerpadla - nutná generální oprava čerpadla.
  • Kalové čerpadlo nespíná Chybné ovládání spouštění čerpadla tlakové kanalizace - projevuje se tím, že čerpadlo nespíná - nutná oprava ovládání - mohou být vadné sondy či plováky.
  • Čerpadlo vypíná motorovou ochranu při spuštění Ucpané čerpadlo má zanesený řezací mechanismus, systém vypíná motorovou ochranu - je nutná kompletní oprava.
  • Zkrat motoru Čerpadlo stále shazuje jistič - je nutná výměna zařízení.

Při závadě je vždy nutná profesionální diagnostika a vzhledem ke skutečnosti, že se elektrické zařízení nachází v mokrém prostředí, je nutné dbát maximální opatrnosti a vždy zařízení odpojit od elektrického rozvodu. V tomto případě doporučujeme opravy na zařízení nedělat svépomocí.

Naši technici provádí diagnostiku pomocí speciální měřící techniky. Zásah vždy provádí proškolený zaměstnanec - servisní technik - s oprávněním zasahovat do elektrických zařízení. Špatný servisní zásah či amatérské a hobby řešení může být velmi nebezpečné.

U nás ve Frydl servisu se věnujeme čerpadlům tlakové kanalizace dlouhou řadu let. Máme speciální vybavení, tlakové čištění a odsávací zařízení na vysátí jímky. Na místo případné havárie jezdí pojízdná dílna a s sebou máme vždy náhradní díly a čerpadla. Je dobré haváriím předcházet a v rámci prevence doporučujeme 1x ročně udělat velkou údržbu, servis a revizi zařízení.

Speciální nabídka!

Již léta provádíme pravidelný servis. Každoročně si od nás nechá zařízení servisovat přes 400 domácností v Praze a okolí. Připravili jsme pro vás speciální akci pravidelného velkého servisu za zvýhodněnou akční cenu 4.990 Kč včetně dopravy a všech potřebných úkonů. Běžná cena je 7.000 Kč.

Pozor! Nejedná se o žádný rychloservis, ale o vysoce profesionální čištění čerpadel a jímek, tedy včetně očištění řezáků, seřízení plováků a proměření. Využijte této akční nabídky a rezervujte si včas svůj termín.

objednávka servisu kalového čerpadla
zpět na seznam článků